Brief van onze zustergemeente
Vakantie Bijbel Week 2020: ‘Duik erin’
Kleding voor Homórdzsentmārton
Kerkdiensten komende weken
Een gift geven voor diaconie of de Hervormde Gemeente Monster?

Brief van onze zustergemeente

Geplaatst op: maandag 26 oktober - aantal keer gelezen: 54

Als Oost Europa commissie hebben wij deze brief ontvangen vanuit onze zustergemeente.
Graag delen wij dit met u/jou. Laten we bidden voor hen in deze moeilijke situatie.
Ook bedanken ze ons hartelijk voor de kleding en de financiele steun.

Dear brothers and sisters!

Wij hebben deze pandemie met veel moeite ervaren, zoals iedereen wereldwijd. In februari dit jaar bereikte het coronavirus ons land, vlak na de uitbraak in Italië. Mensen hebben hierdoor angst ervaren. Het overheidsorgaan nam in een vroeg stadium strikte maatregelen. Sinds medio maart werd er een quarantaineplicht ingesteld en mochten we alleen ons huis verlaten met officiële documenten. Een ieder ouder dan 65 jaar mocht tussen 10:00 – 12:00 uur het huis uit. De politie heeft veel gehandhaafd en boetes uitgedeeld, veelal een overdreven reactie, wat de angst alleen maar vergrootte.

Alle sociale en culturele activiteiten in ons dorp zijn gestopt, zoals de rest van het leven hier. Veel kleine bedrijfjes zijn gesloten en medewerkers naar huis gestuurd. Online werken is niet altijd mogelijk in sommige sectoren. Mensen zijn hun baan kwijtgeraakt, veel bedrijven zijn failliet gegaan en konden niet opnieuw opstarten. Er was ook en groot probleem in het onderwijs. Scholen en kinderdagverblijven waren en zijn weer gedeeltelijk gesloten. Het onderwijs is online doorgegaan maar niet veel gezinnen waren in staat om dit te organiseren. In sommige gezinnen met 2 of meer kinderen waren er niet voldoende computers aanwezig of überhaupt een functionerende internetverbinding. Daar waar beide ouders fulltime werkte, was er niemand om de kinderen te begeleiden.

Het kerkelijke leven is ook beïnvloed door de coronasituatie. Ik heb online kerkdiensten gehouden en bleef in contact met de kerkleden via de telefoon. Onze financiële situatie is ook beïnvloed, er waren geen giften in deze tweeënhalve maand. Wanneer we weer de mogelijkheid hadden om elkaar te ontmoeten, mochten we alleen buitendiensten houden. Tegelijkertijd hebben we het wonder van God verschillende keren ervaren zoals bijvoorbeeld de regen die stopte tijdens een kerkdienst. Het gebeurde precies op de twee zondagen nadat de quarantaine werd opgeheven en we weer buitendiensten mochten hebben.  Hoe gek het ook klinkt, beide zondagen regende het hard welke stopte tijdens de kerkdienst. Dat was een wonder van God.

Iedereen probeert rustig te leven ondanks de maatregelen die ook het kerkleven bemoeilijken in onze gemeenschap. We hadden vakantiebijbelweek voor de kinderen, welke we niet hebben gepromoot bij een groot publiek maar alleen in de kerk zelf. De laatste twee zondagen waren er meer kinderen dan voorheen. We hebben ook een tweedehands winkel in de tuin van onze kerk maar hoe gaat de verkoop verlopen nu er weer nieuwe maatregelen komen. Het leven was en is moeilijk, en misschien moeilijker dan normaal. We hebben het gevoel dat deze situatie mensen toch dichter bij God brengt.

We weten niet wat de toekomst inhoudt. We zijn de heropening van de scholen en kinderdagverblijven aan het voorbereiden, maar ondervinden nog steeds veel discussie en obstakels waaronder dit mag en we zijn bang dat de scholen ook weer hun deuren volledig gaan sluiten. We kunnen niet meer doen dan vertrouwen op God. In Zijn aanwezigheid weten we dat Hij alles laat lopen zodat het precies goed voor ons is.

We groeten jullie en de hele gemeente. Elke keer bidden we in de kerk ook voor jullie zodat we gezamenlijk de machtige kracht van God kunnen ervaren.

God zegenen jullie allemaal,

Met vriendelijke groeten,